Scroll to top
© 2020, DO Montsant | Privacitat
ca es

LES NOSTRES GARNATXES, SEGELL D’IDENTITAT


domontsant - 30 setembre, 2021 - 0 comments

Una de les nostres varietats històriques és la garnatxa. La garnatxa s’ha conreat en aquestes terres des de fa dècades, i els nostres vins elaborats a base de garnatxa són un dels nostres segells identitaris.

La garnatxa negra representa un 36% de la nostra producció de varietats negres, i en la passada verema es van collir gairebé 2 milions de quilos de raïm d’aquesta varietat. El seu pes és, per tant, molt significatiu dins el nostre territori. I és que la garnatxa és una varietat que s’adapta molt bé a la nostra climatologia, i en especial a la calor i la sequera, transmetent així perfectament la nostra identitat.

Però no només tenim garnatxa negra! La garnatxa blanca, tot i que amb un volum molt inferior (prop de 300.000 kg en la darrera campanya) també es conrea a casa nostra. De fet, cada vegada són més els cellers que aposten per crear vins blancs elaborats a base de garnatxa i anar recuperant a poc a poc el paper que, molts anys enrere, tenien també les varietats blanques al nostre territori.

I és que, tan important són aquestes varietats per a nosaltres, que ja fa anys que apostem per donar valor a la garnatxa -juntament amb les nostres carinyenes- i aprendre més sobre la seva versatilitat i adaptació al territori.

A la nostra DO som extraordinàriament rics pel que fa a sòls, i les garnatxes, adaptant-se a aquests diferents sòls, aconsegueixen imprimir un segell diferent a cada vi en funció d’on està situada la vinya que li dona vida.

Són estudis que no cessen i que avui dia continuen vius en pro de l’autoconeixement. Aquests estudis ens han portat a saber que, efectivament, existeixen importants diferències entre unes i altres garnatxes, fins al punt de veure’s afectades en la coloració, l’acidesa i fins i tot el grau alcohòlic. Seguir investigant és, sense dubte, tot un repte per a nosaltres.

I com són els vins?

De perfil molt aromàtic, els vins elaborats amb garnatxa són sensuals, de gran complexitat i ben estructurats, amb notes de fruits cítrics i amb un fons de balsàmics i especiats. Són vins amb cos i molt adients per a la criança.

Si en voleu una bona selecció, no deixeu de visitar l’especial que tenim a la nostra botiga online.

Articles Relacionats