Scroll to top
© 2020, DO Montsant | Privacitat
ca en es
General

Paisatge

L’orografia de la DO Montsant és variada, accidentada i abrupta en general, tot i que es torna suau en algunes zones, especialment cap al sud. Les vinyes es troben entre els 50 metres sobre el nivell del mar, en les zones més baixes, i els 700 metres, en les zones més elevades.

El territori que s’emmarca dins la DO Montsant està delimitat per un semicercle de muntanyes que li confereixen una forma singular. Per la part nord queda delimitada per la serra de Montsant, encarregada de donar nom a la DO, i La Llena. Al llevant, els límits els marquen la serra de l’Argentera, la Mola de Colldejou i la serra de Llaberia, la zona més propera al mar. A la banda oposada trobem les serres de la Figuera i del Tormo, i al sud és on el territori es torna més obert de cara al riu Ebre. Allà s’encaminen els rius Siurana i Montsant, que junt amb la riera de Capçanes, configuren les aigües que reguen el territori.

El paisatge que configuren aquestes serres ha estat entès sempre per la DO com a element d’identitat i com a valor cultural. En una zona eminentment agrícola, aquest paisatge forma part de la riquesa patrimonial que, des de sempre, ha estat considerat un dels béns més preuats pels viticultors i cellers que conformen la DO.

Un paisatge ben explotat és sinònim de feina ben feta, de qualitat i de sostenibilitat. I precisament aquests són els valors que defineixen els vins de la DO Montsant, a on el model agrícola sap harmonitzar la tradició agrària mediterrània amb la innovació i la creativitat per a crear un projecte de futur.

Respecte i sostenibilitat són un valor afegit als nostres vins

Per tot això, la DO Montsant, juntament amb altres institucions, ha impulsat la Candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani, que ja ha estat entregada a la UNESCO per tal que aquesta institució decideixi inscriure el paisatge de la comarca a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’objectiu de la candidatura és que es reconegui internacionalment la vàlua del model agrícola que ha sabut harmonitzar la tradició agrària mediterrània encara viva i la innovació i la creativitat amb projecció de futur.

CLIMATOLOGIA