Scroll to top
© 2020, DO Montsant | Privacitat
ca en es
General

Vinyes i Vins

A la DO Montsant hi conviuen des de grans cooperatives fins a iniciatives familiars, passant per cellers privats de diversa grandària i productors que elaboren vins de les seves pròpies vinyes fent servir les instal·lacions d’altres cellers.

Si bé la DO Montsant englobava 28 cellers quan va néixer, ara són més de 50 els cellers que hi conviuen. Malgrat les diferències estructurals entre uns i altres, tots comparteixen un mateix objectiu: elaborar vins de qualitat que parlin d’aquesta terra.

Els vins de la DO Montsant són fruit d’una tradició centenària i dels coneixements acadèmics actuals. Productes artesans en què la mà de l’home intervé en tot el procés d’elaboració, un procés que és el resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler.

Varietats de raïm

Les vinyes de la DO Montsant es troben plantades entre els 50 metres sobre el nivell del mar en les zones més baixes, i els 700 metres en les zones més elevades.

D’entre les varietats de raïm autoritzades per la DO Montsant, destaquen 4 que poden ser considerades històriques i predominants. En el cas de les blanques es tracta de la Garnatxa blanca i el Macabeu, i en el cas de les negres de la Garnatxa negra i la Carinyena, que representen més del 65% de les vinyes del Montsant.

Aquestes varietats històriques i autòctones són les que s’adapten millor al territori i les que doten de singularitat a la DO Montsant dins el panorama vitivinícola mundial.

A més d’aquestes varietats històriques, a la DO Montsant hi podem trobar vins elaborats amb Chardonnay, Moscatell, Pansal, Parellada, Cabernet Sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Picapoll negre, Syrah i Ull de llebre.

Garnatxa i Carinyena, essència de Montsant

VARIETATS NEGRES

Garnatxa Negra

Varietat ben adaptada a la calor i la sequera. De perfil aromàtic molt sensual, produeix vins de gran complexitat i ben estructurats. Les notes de fruits cítrics amb un fons de balsàmics i especiats són propis de la Garnatxa negra. D’altra banda, degut a les altes concentracions de sucres en sobremaduracions i a la seva capacitat oxidativa, la Garnatxa negra s’empra en l’elaboració de vins generosos.

Carinyena

És una varietat relativament productiva que precisa d’insolació per madurar adequadament. Els vins de Carinyena presenten una pigmentació accentuada i són aromàticament molt intensos i de grau moderat, alhora que gaudeixen d’una excel·lent acidesa. En boca, es mostren lleugerament astringents i molt elegants.

Garnatxa Negra

0%

Carinyena

0%

Ull de Llebre

0%

Syrah

0%

Merlot

0%

Cabernet

0%

VARIETATS BLANQUES

Garnatxa Blanca

Varietat ben adaptada a climatologies càlides, de fruit molt sucós i aromàtic, de la qual se n’elaboren vins blancs amb personalitat i gran capacitat gustativa. Els vins de garnatxa blanca gaudeixen de bona acidesa i equilibri, ja siguin joves o envellits en barrica. Les aromes de mel i sotabosc i la sedositat en boca són propis de la garnatxa blanca.

Macabeu

Varietat de raïms grans, de pell fina i de color groc daurat. De bona maduració i concentració de sucres. Produeix vins secs, frescos i equilibrats. Són propis del Macabeu les aromes afruitades de poma i fruites blanques. Es consumeixen joves i, en molts casos, s’utilitzen per fer cupatges amb Garnatxa blanca.

Garnatxa Blanca

0%

Macabeu

0%

Chardonnay

0%

Moscatell

0%

Xarel·lo

0%

Els vins

Fidelitat a l'origen

Els vins de la DO Montsant són fidels al seu origen, resultant uns vins únics que parlen de com un clima de contrastos, l’orografia accidentada, la variabilitat de sòls, les varietats de raïm i la mà de l’home influeixen per donar vida a uns vins singulars, amb identitat. Els vins de la DO Montsant aporten diversitat i enriqueixen la DO, alhora que la defineixen de manera global.

Negres

Són els més comuns a la DO Montsant, i és que, per tradició, aquestes terres han estat sempre terres de vins negres. Més del 90% de la producció de raïm correspon a varietats negres, entre les quals destaquen la Garnatxa i la Carinyena per ser les que millor s’adapten a les condicions de la DO i les que millor transmeten la seva identitat. Totes dues donen vins amb cos, molt aptes per a la criança. La Garnatxa negra té un perfil aromàtic molt sensual, de gran complexitat, i produeix uns vins ben estructurats. Per la seva banda, la Carinyena és aromàticament molt intensa i produeix vins de grau moderat i amb molt bona acidesa.

Blancs

S’elaboren quasi exclusivament amb les dues varietats tradicionals de la zona: la Garnatxa blanca, amb més cos i estructura, i el Macabeu, que dóna vins més fins. Totes dues es distingeixen per la sedositat, l’estructura i les aromes elegants i subtils.

Rosats

Els vins rosats han anat guanyant presència amb els anys. Són intensos en nas i sedosos en boca, i destaquen per les seves aromes fruitades.

Generosos

Són vins de llarga tradició en aquest territori. Antigament, quan els cellers eren familiars, era habitual tenir una bóta de vi ranci i una altra de vi dolç. Actualment, l’elaboració de vins de licor tradicional està molt més sistematitzada però sense perdre espai en la totalitat de la producció. A més, dolços, rancis i misteles han recuperat en els darrers temps el seu prestigi com a producte gourmet.