Scroll to top
© 2020, DO Montsant | Privacitat
ca

LA DO MONTSANT PARTICIPA EN LA JORNADA DE PRESENTACIÓ DEL PECT PRIORAT

LA DO MONTSANT PARTICIPA EN LA JORNADA DE PRESENTACIÓ DEL PECT PRIORAT

12 desembre, 2019

Ahir es va presentar a Falset el PECT Priorat, un projecte per al desenvolupament econòmic i la gestió sostenible del paisatge de muntanya mediterrània del Priorat, en el qual participa la Denominació d’Origen Montsant.

La jornada, que es va celebrar a la seu del Consell Comarcal del Priorat, coordinador del projecte, sota el nom PECT Priorat: Noves oportunitats per a tothom, va servir per presentar públicament el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) del Priorat, així com les diferents operacions que engloba, centrades en el desenvolupament econòmic i la gestió sostenible del paisatge agrícola del Priorat.

La jornada arrencava a les 9 del matí amb la benvinguda institucional a càrrec de Xavier Gràcia, president del Consell Comarcal del Priorat, que donava pas a la primera de les xarrades: Priorat-Montsant-Siurana, paisatge agrícola de la muntanya mediterrània, a càrrec de Joan Reguant, coordinador de la candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO.

Tot seguit va ser el torn de presentació oficial del projecte i, a continuació, de les ponències dels socis  impulsors així com de les diverses operacions que s’emmarquen: Banc de Terres del Priorat, a càrrec del Consell Comarcal del Priorat; Foment del Comerç Innovador i Sostenible al Priorat, de la mà de PIMEC; Preservació de la Biodiversitat Vitivinícola del Priorat, a càrrec del VITEC; Caracterització de la Singularitat Vitivinícola, per la DO Montsant; Ecoinnovació i Excel·lència en la Producció Vitivinícola, per la DOQ Priorat; i Unitat d’Innovació Vitivinícola, a càrrec del VITEC.

La taula rodona Reptes de futur per al desenvolupament sostenible al Priorat va posar punt final a la jornada. A la taula, moderada pel periodista Toni Orensanz, es van asseure Pilar Just, presidenta del Consell Regulador de la DO Montsant; Salustià Álvarez, president del Consell Regulador de la DOQ Priorat; Ferran Mestres, Conseller d’Agricultura del Consell Comarcal; Miquel Puxeu, Responsable de Laboratori Enològic de VITEC; i  Carlos Roda, de PIMEC Priorat.

 

Accions que s’emmarquen dins el PECT Priorat

Banc de Terres

El banc o fons de terres és un projecte liderat pel Consell Comarcal del Priorat i que ja està en marxa a la comarca. L’objectiu és facilitar que persones que no disposen de finques en propietat o que en volen gestionar un major nombre, puguin incorporar-se a l’activitat mitjançant acords (traspàs, arrendament, cessió…) amb propietaris de terres que no es treballen o que volen deixar de fer-ho per diferents motius. El sistema garanteix la seguretat jurídica per ambdues parts.

Foment del Comerç Innovador i Sostenible

PIMEC encapçala aquesta operació que té com a objectiu principal incrementar l’oferta de comerç i serveis a la comarca mitjançant la reorientació dels punts de venda actuals i l’impuls de nous punts i nous emprenedors que dotin d’un teixit comercial i de serveis a la comarca, coherent amb els valors de producte de proximitat, respecte mediambiental i responsabilitat social, i que incorpori valors afegits derivats de l’entorn cultural i paisatgístic.

Preservació de la Biodiversitat i Innovació Vitivinícola del Priorat i Unitat d’Innovació Vitivinícola

Són les dues accions liderades per VITEC en el marc del projecte PECT Priorat. La Preservació de la Biodiversitat i Innovació Vitivinícola té com a finalitat última garantir la preservació del material genètic vitivinícola endogen del Priorat com a principal eina de diferenciació, creixement i millora de la competitivitat i el posicionament internacional del sector vitivinícola prioratí.

En el cas de la Unitat d’Innovació Vitivinícola es tracta d’assegurar als cellers de les Denominacions d’Origen Montsant i Priorat l’accés al coneixement existent i el suport sistemàtic en l’anàlisi i la presa de decisions durant tota la cadena productiva per assegurar l’elaboració d’un producte de la màxima qualitat.

Caracterització de la Singularitat Vitivinícola

És l’operació liderada per la Denominació d’Origen Montsant. En aquest cas es persegueixen principalment dos objectius: obtenir un mapa de zonificació de la Denominació d’Origen relacionat a una caracterització geològica, climàtica, cultura i sensorial dels vins que s’hi produeixen; i unificar criteris sobre la qualitat, dirigint l’acció a la recerca de l’excel·lència i les preferències del mercat local, nacional i internacional.

Ecoinnovació i Excel·lència en la Producció Vitivinícola

Acció liderada per la Denominació d’Origen Priorat que preveu dur a terme accions coordinades amb l’objectiu, en primer lloc, de caracteritzar i aportar coneixement sobre les particularitats de la regió i dels vins que s’hi produeixen i, en segon lloc, de protegir aquestes particularitats.

 

Sobre el PECT Priorat

El PECT “Priorat-Montsant-Siurana” és un projecte de recerca i innovació que vol potenciar un model de desenvolupament a la comarca del Priorat que integri en un mateix eix el desenvolupament econòmic i la gestió sostenible del paisatge i dels recursos agrícoles i culturals de la comarca. L’objectiu final és la transformació econòmica mitjançant un fort component d’innovació, la generació de noves oportunitats, la millora de la qualitat i condicions de vida de la població i la preservació i posada en valor del territori.

Cofinançat per la Unió Europea mitjançant el FEDER, les sigles PECT responen a Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial, i en el cas del Priorat els socis impulsors són el Consell Comarcal del Priorat (coordinador del projecte), la Denominació d’Origen Montsant, la Denominació d’Origen Qualificada Priorat, el PIMEC (Micro, Petita i Mitjana d’Empresa de Catalunya) i el VITEC (Parc Tecnològic del Vi).

Articles Relacionats