Scroll to top
© 2020, DO Montsant | Privacitat
ca es

Guía Peñín torna a enaltir els Montsant

Guía Peñín torna a enaltir els Montsant

24 octubre, 2013

En l’edició 2014, el 40% dels vins presentats són considerats “Excel·lents” i el 50% “Molt Bons”.

En l’edició 2014, el 40% dels vins presentats són considerats “Excel·lents” i el 50% “Molt Bons”.

La Guía Peñín, la guia de referència dels vins de l’estat espanyol, ha atorgat un any més grans puntuacions als vins de la DO Montsant. En l’edició 2014, la guia inicia la seva anàlisi de Montsant destacant que “és avui dia la denominació d’origen que està experimentant el major creixement qualitatiu a Catalunya”.

En la present edició, 78 vins dels prop de 190 presentats han obtingut 90 punts o més, valoracions que els defineixen com a vins Excel·lents. Entre aquests en destaquen Espectacle 2010, la garnatxa de Spectacle Vins, amb 96 punts, i La Carrerada 2011, la carinyena d’Orto Vins, amb 95 punts. Tots dos vins són considerats Excepcionals, “el triomf del terroir i la vinya”, “vins que s’aproximen a la perfecció sensorial i que es converteixen en referència per als caçadors de vins de mig món”, segons la guia.

A banda d’aquests dos casos -com s’esmentava-, més de 70 vins han igualat o superat els 90 punts. Això implica que 4 de cada 10 vins presentats a la Guía Peñín 2014 han estat considerats Excel·lents. Són vins plens de matisos olfactius i gustatius produïts pel conjunt de valors que aporten les varietats, els sòls, l’elaboració i la criança, tot i que menys accentuats que en els vins Excepcionals. A més, cal tenir en compte també que gairebé la resta de vins presents a la Guía Peñín 2014 han superat els 85 punts, és a dir, han estat considerats vins Molt Bons.

Segons la guia, els vins de Montsant tenen “qualitats per competir amb els més grans del panorama vitícola nacional”. De fet, aquesta aposta per la qualitat es constata en les darreres 5 edicions de la Guía Peñín, en què un 40% dels vins presentats obtenen el distintiu de vins Excel·lents, i al voltant del 50% el distintiu de vins Molt Bons. A més, en les darreres tres edicions, els cellers amb vins puntuauts amb 90 punts o més han estat una trentena.

A banda d’aquestes consideracions, la Guía Peñín 2014 destaca també la gran anyada 2010, “capaç de mostrar la personalitat i el vertader poder de la garnatxa i la carinyena”. De la collita 2011, afirma que s’hi troben “des de vins frescos a vins més madurs” i, de la collita 2012, “que es mostra més madura i càlida”.

Des del Consell Regulador de la DO Montsant es fa una valoració molt positiva dels resultats i de la línia marcada. El seu president, Jaume Domènech, apunta que “més enllà de la guia 2014, cal fixar-nos en la constància dels nostres cellers en elaborar vins de qualitat i amb personalitat des de fa anys. Sempre hem dit que la qualitat és un dels trets que ens definia com a DO, els professionals així ho constaten i, si tenim en compte les dades de comercialització, els consumidors també”. 

Domènech aprofita per “felicitar els viticultors, enòlegs i cellers, que amb el seu treball fan cada dia millor la DO Montsant”.

 

Articles Relacionats