Scroll to top
© 2020, DO Montsant | Privacitat
ca en es
General

Climatologia

La climatologia de la DO Montsant ve marcada fonamentalment pel perfil accidentat de les muntanyes, les influències del riu Ebre i els vents de mar. És per això que, tot i ser un clima mediterrani, està marcat per una certa continentalitat. D’altra banda, donada l’orografia de la zona, es poden trobar infinitat de microclimes que fan que cada parcel·la vitícola tingui característiques especials.

En general, els hiverns són freds i els estius secs i calorosos, amb temperatures mitjanes mínimes de 9ºC i mitjanes màximes de 21ºC. Pel que fa a les precipitacions, se situen especialment a la primavera i la tardor, distribuint-se entre els 400 – 700 litres/m2.

A l’estiu, els vents humits que arriben del mar comencen a bufar a la tarda. Aquesta aportació d’humitat ajuda les vinyes durant la seca temporada de maduració. Aquesta climatologia és molt adequada per a l’elaboració de vins de licor de raïms lleugerament sobremadurats a partir de garnatxa negra i blanca.

L’efecte de les muntanyes, que protegeixen la zona de la influència marítima, es tradueix en un contrast molt acusat entre les temperatures diürnes i nocturnes en el moment de la maduració del raïm. Aquest factor ajuda a elevar el nivell de polifenols per produir vins més consistents. Així, els vins blancs, rosats i negres joves esdevenen afruitats i frescos, i els vins negres de criança guanyen en complexitat aromàtica.