Necessites ajuda?
619 791 053 | 977 831 835

Qui som

DO Montsant, vins que estimen i parlen de la terra

El que fa que un bon vi es converteixi en un gran vi és que aquest ens pugui transmetre alguna cosa. A Montsant, aquests vins es converteixen en únics perquè ens transporten al seu territori d’origen i es mantenen fidels a aquest. Montsant és una denominació d’origen en forma d’anella on 16 pobles ofereixen una gran varietat de matisos en els seus vins, fruit de l’orografia accidentada de la regió, la variabilitat de sòls, les varietats de raïm i, com no, de la mà de l’home. Sòls calcaris, granítics, de llicorelles, d’argiles i llims; vinyes alçades, en pla o en pendent, amb més o menys influència dels vents del mar… Tota aquesta diversitat ens defineix globalment com a DO i configura la identitat i singularitat dels nostres vins.

Els vins de la DO Montsant són productes artesans, fets amb molta cura, en els quals la mà de l’home intervé en tot el procés d’elaboració, un procés que és resultat d’un equilibri irrenunciable entre el camp i el celler. El pagès cuida de les vinyes per llegar als cellerers i enòlegs el millor raïm, aquell que els permet crear vins apreciats arreu del món. Vins negres, rosats, blancs i generosos.

Els negres són els més comuns a la DO Montsant, ja que gran part de la nostra producció -més del 90%- correspon a varietats negres. Entre aquestes, hem de destacar la garnatxa i la carinyena, les varietats històriques del territori, les més ben adaptades, les que millor transmeten la identitat de la DO i que, per tant, millor ens representen. La garnatxa negra té un perfil aromàtic molt sensual, de gran complexitat, i produeix vins ben estructurats. La carinyena és aromàticament molt intensa, i produeix vins de grau moderat i amb molt bona acidesa.

Els vins rosats són intensos en nas, sedosos en boca i destaquen per les seves aromes fruitades.

Els blancs han anat guanyant presència en els darrers anys. Són vins elaborats amb garnatxa blanca i macabeu, i es distingeixen per la sedositat, l’estructura i per aromes elegants i subtils.

I no hem de deixar de banda els vins generosos, de llarga tradició en aquest territori i que cada vegada se’ls hi dóna més valor: dolços, rancis i misteles han recuperat en els darrers temps el seu antic prestigi com a producte gourmet.

DO Montsant, camí recorregut i camí per recórrer

Ens trobem en una regió de llarga tradició vitivinícola, amb cooperatives que han celebrat ja el seu centenari. Però la DO Montsant és una denominació força recent, creada l’any 2001. Durant aquest període no hem fet res més que incrementar el nombre de cellers i el nombre d’ampolles produïdes passant a ser una de les revelacions en el món del vi i convertir-nos en un referent del panorama vitivinícola català i internacional. Avui dia, els vins Montsant es troben a les taules d’una quarantena de països, però és en el mercat més pròxim, el mercat català, en el que hem experimentat un increment progressiu i constant de la nostra presència. Montsant manté el seu propòsit de seguir captivant al públic amb vins de gran qualitat, sense renunciar a l’excel·lent relació d’aquesta amb el preu.

Però no ens quedem aquí: apostem per aprofundir en l’autoconeixement dels nostres vins i el territori. La prova la trobem als nostres estudis de zonificació i caracterització de garnatxes i carinyenes. Estudis que en permeten proporcionar més informació a viticultors i cellers sobre les nostres varietats insígnia, i com evolucionen en funció dels sòls on creixen. D’aquesta manera podem refermar el coneixement forjat per l’experiència i donar lloc a noves mirades sobre aquests raïms; un primer pas per a poder-ho traslladar després als consumidors i que comprenguin que “origen” justifica el vincle d’aquests vins amb el seu territori.