Els últims trenta anys, la comarca del Priorat s’ha convertit en un model d’èxit internacional en la producció de vins d’alta qualitat sota l’empara de les DO Montsant i la DOQ Priorat, gràcies a l’acurada elaboració dels seus vins i a l’aprofitament del seu patrimoni vitícola, natural i cultural.
Amb tot, el sector vitivinícola de la comarca, format per 170 cellers pertanyents a aquestes denominacions d’origen, s’enfronta a diferents reptes relacionats amb la sostenibilitat del conreu i l’elaboració dels vins, així com amb la conservació d’un entorn natural únic i la reducció de l’impacte ambiental en la quantitat i la qualitat del vi produït. I això, a més, en un context de competència internacional creixent i d’un mercat cada vegada més exigent i ambientalment responsable.
Per solucionar aquests reptes, en el marc del suport per part de la Unió Europea a noves solucions per fer front als problemes ambientals, neix el 2016 el projecte LIFE PRIORAT+MONTSANT amb l’objectiu principal de desenvolupar i demostrar un model de producció vitivinícola sostenible a gran escala a la comarca del Priorat, mitjançant l’aplicació d’un conjunt de metodologies per a l’ús eficient dels recursos naturals en tota la cadena de valor, que posteriorment es pugui reproduir en altres regions vitivinícoles de la Unió Europea.
4 línies de treball
Reducció i optimització del consum d’aigua en viticultura
Objectiu: l’optimització de l’ús dels recursos hídrics disponibles per al reg de les vinyes fent servir la dosi adequada en el moment òptim.
Impacte esperat: la reducció del 10% en el consum de l’aigua per tona de raïm produït per al reg de 400has de vinya.
Resultats obtinguts fins ara: s’esperava la reducció del 10% i fins al moment es verifica que la reducció ha estat molt superior.
Reducció i optimització de l’ús de fertilitzants
Objectiu: l’optimització l’ús de fertilitzants en la dosi adequada i en el moment òptim.
Impacte esperat: la reducció d’almenys el 20% dels fertilitzants químics utilitzats en 400has de vinya.
Resultats obtinguts fins ara: en procés de validació.
Reducció l’ús de fitosanitaris de síntesis química
Objectiu: la implementació d’una agricultura sostenible i respectuosa que garanteixi la bona salut de les vinyes i l’obtenció d’un raïm de qualitat minimitzant l’ús de fitosanitaris de síntesi química.
Impacte esperat: que en finalitzar el projecte, el 30% dels viticultors de la comarca implementin pràctiques sostenibles per al control de les principals plagues i malalties a la zona.
Resultats obtinguts fins ara: malgrat que els anys estudiats fins ara (2016-2018) han estat any de baixa influència de la plaga, l’eficàcia del control ha estat molt alta.
Reducció de consums d’aigua i energia als cellers
Objectiu: l’avaluació de la situació actual pel que fa al consum d’aigua, energia i materials als cellers, i la identificació del potencial de millora ambiental i de bones pràctiques considerant una perspectiva de cicle de vida.
Impacte esperat: millorar el rendiment ambiental de les operacions diàries dels cellers, optimitzant el consum energètic dels principals processos (control de temperatura en dipòsits, climatització de les naus, filtració i bombes) i portant a terme pràctiques d’eficiència energètica (renovació d’equipaments més eficients, sistemes de circuit tancat en el control de la temperatura dels dipòsits, aïllament tèrmic del celler o millora de les pràctiques habituals com ara la realització d’ampolles, optimització de les rutes de distribució…)
A més d’aquestes 4 línies de treball, el projecte LIFE PRIORAT+MONTSANT treballa també en la prova pilot del nou sistema de càlcul d’empremta ambiental impulsat per la UE, PEF-WINE.
Els objectius d’aquesta prova pilot passen per l’avaluació de la situació actual pel que fa a consum d’aigua, energia i materials, i el desenvolupament d’una anàlisi de cicle de vida afegint la fase de vinya i de celler a partir de les normes europees de càlcul d’empremta ambiental PEFCR del vi.