© 2020, DO Montsant | Privacy
en es
Back
Featured Projectes

CANDIDATURA UNESCO

Scroll

Priorat-Montsant-Siurana és la candidatura de la comarca del Priorat a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO en la categoria de paisatges culturals.

Els paisatges culturals reconeixen a escala mundial els espais que il·lustren de manera excepcional la interacció entre l’home i la natura al llarg de la història. En el cas de Priorat-Montsant-Siurana, l’objectiu és el reconeixement internacional de la vàlua d’un model agrícola que sap harmonitzar la tradició agrària mediterrània encara viva i la innovació i la creativitat amb projecció de futur.

El projecte de la candidatura com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània es fonamenta en uns valors que donen sentit a una visió transversal en la manera d’entendre la planificació d’un territori. El valor d’un paisatge que mostra un patrimoni (pobles, espai agrari, camins…) conservat amb una nitidesa excepcional; el valor d’un paisatge que, essent herència d’una història agrícola que l’ha dibuixat, segueix tenint de protagonista aquesta activitat; el valor d’un paisatge cultural dipositari d’un patrimoni immaterial (tradicions, costums, celebracions…) fortament relacionat amb la vida agrícola En definitiva, el valor d’un paisatge cultural que esdevé l’eix vertebrador de tots els plantejaments, elements i processos que han de conformar el model de desenvolupament socioeconòmic i cultural d’un territori que vol esdevenir un referent i un exemple de futur per als territoris agrícoles de la mediterrània de terra endins.

El reconeixement del paisatge del Priorat per part de la UNESCO avalaria la trajectòria d’un territori que ha sabut plantejar-se com vol ser
i que ho ha fet sent fidel al passat mentre encara el futur.
La inclusió del paisatge del Priorat a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO
suposaria un gran salt endavant per a un territori ple d’empenta i certificaria un valor d’excel·lència per al territori i tot allò que ofereix.

Un projecte de país

La candidatura Priorat-Montsant-Siurana supera el plantejament estrictament local per esdevenir un projecte de país.

En l’àmbit internacional, inscriure un paisatge cultural agrari mediterrani en la llista del patrimoni Mundial suposaria per a Catalunya una extraordinària visibilitat i promoció.

Com a projecte de país, la candidatura Priorat-Montsant-Siurana compta amb l’ampli consens de la societat civil (aglutinat per PRIORITAT) i de l’administració comarcal (Consell Comarcal del Priorat), a més d’institucions provincials (Diputació de Tarragona) i del país (Generalitat de Catalunya). Tots formen part de la Comissió del Paisatge i la Sostenibilitat de Priorat-Montsant-Siurana. A més, el projecte compta també amb el recolzament del món acadèmic (Universitat Rovira i Virgili, Universitat de Lleida, Oficina d’Onomàstica de l’Institut d’Estudis Catalans…) i la implicació d’especialistes que treballen per fonamentar els arguments de la candidatura.