© 2020, DO Montsant | Privacy
ca en es
Uncategorized

Oficina tècnica

Estudi de zonificació

L’estudi de zonificació de la DO Montsant, iniciat el 2008 en col·laboració amb l’NCAVI, és un procés d’autoconeixement de la pròpia DO per tal d’aprofundir en el vincle del vi amb el territori, refermar-ne la identitat i explotar-ne el potencial vitivinícola.

A partir de l’anàlisi de diferents paràmetres com el clima, el paisatge, els sòls, i del cicle fenològic de vinyes de garnatxa i carinyena, s’ha dut a terme la segmentació de la DO Montsant en 6 zones diferents.

Tot i aquestes primeres conclusions, la DO Montsant es troba immersa encara en aquest procés d’autoconeixement. Els estudis de zonificació són un projecte viu que a la llarga ha de permetre arribar a conèixer totes les característiques de la zona parcel·la a parcel·la fins a saber quin caràcter transmeten aquestes variables als ceps allà plantats i, en conseqüència, als seus raïms i vins.

Caracterització de Garnatxes i Carinyenes

Les garnatxes i les carinyenes són les varietats més representatives del territori de la DO Montsant, amb un 37% i un 31% respectivament. Amb aquestes dades a la mà, la DO Montsant aposta per donar valor a aquestes varietats autòctones i, en la seva voluntat d’autoconeixement, inicia aquest projecte en col·laboració amb el VITEC, el Parc Tecnològic del Vi de Falset.

A partir dels seus primers estudis de zonificació, l’any 2016, la DO Montsant es proposa conèixer a fons com són les seves garnatxes i carinyenes, i quines diferències presenten en funció de la zona on es troben plantades.

De cara a l’elaboració d’aquest estudi de caracterització s’han seleccionat una vintena de vinyes de totes dues varietats i de diferents zones, però que comparteixen trets comuns com, per exemple, l’edat del cep. Han estat vinyes veremades en el mateix punt de maduració i s’han vinificat de la mateixa manera (en dipòsits d’acer inoxidable, sense fusta). D’aquesta manera, sense diferències de cap tipus, els matisos vindran donats per la zona on creixen i el seu entorn.

Les vinificacions fetes fins ara estan ajudant tant als viticultors com als enòlegs a treballar aquestes varietats en les millors condicions possibles. De moment, els resultats analítics dels paràmetres estudiats pel VITEC i les valoracions dels tècnics del centre i els enòlegs de la DO estableixen grans diferències entre elles. Diferències que van des de la coloració, la tanicitat, l’acidesa o el grau alcohòlic fins a matisos que afecten el volum en boca, a la presència de notes florals o fruita, als tocs d’herbes aromàtiques…